
ESRS
ESRS, European Sustainability Reporting Standards, är den nya rapporterings-standard som de europeiska företagen behöver rapportera i enlighet med. I praktiken är det alltså ESRS som företag som omfattas av CSRD måste förhålla sig till.
ESRS
ESRS består av 12 delar.
De 12 delarna täcker tillsammans de flesta aspekterna av hållbarhet och kräver att företag rapporterar om:
Sin strategi och styrning för att hantera de väsentliga frågorna
Påverkan, risk och möjligheter (impact, risk and opportunity, IRO) kopplade till dessa frågor
Kvalitativa och kvantitativa data och mål rörande de väsentliga hållbarhetsfrågorna
Av de 12 standarderna är det bara de två första som är obligatoriska för alla företag.
ESRS 1 definierar de principer som ska gälla vid rapporteringen och ESRS 2 specificerar väsentlig information som alla företag som omfattas av rapporteringskraven ska inkludera i sin rapportering.
10 specifika rapporteringsområden.
De övriga 10 delarna är tematiska, eller sektorsspecifika, och ska bara rapporteras på om de bedöms väsentliga i företagets väsentlighetsanalys. Dock så kan man behöva förklara varför man anser att ett tematiskt område inte är väsentligt, till exempel klimatförändringar (ESRS E1).
De tematiska rapporteringsstandarderna är uppdelade i tre områden:
Miljö -Här ingår bland annat klimatförändringar, föroreningar och resursanvändning.
Sociala faktorer - Bland annat mänskliga rättigheter, goda arbetsvillkor och hur samhällen påverkas av företags verksamhet.
Styrning - I standarden för företagsstyrning så tas affärsetik, företagskultur och riskhantering upp tillsammans med andra styrningsfrågor.
De omfattar tillsammans de områden som brukar beskrivas som ESG (Environment, Social och Governance) och utgör olika aspekter av hållbarhet.
Utöver de standarder med specifika rapporteringskrav som finns utgivna så kan det vara nödvändigt för företag att rapportera på väsentliga frågor som identifierats i företagets väsentlighetsanalys men som inte omfattas av de befintliga sektorsstandarderna. Denna rapportering kallas enhetsspecifik då den syftar till frågor som är specifika för det enskilda företaget. Företag måste alltså rapportera på alla frågor som identifieras som väsentliga, även om de inte omfattas av en existerande rapporteringsstandard.
Nyligen så enades man inom EU om att senarelägga implementeringen av nya sektorsspecifika standarder. Detta gjordes för att minska den stora rapporteringsbördan på företag och ge dem tid att få igång sin rapportering enligt ESRS men även för att ge EFRAG, den expertgrupp som tar fram standarderna på uppdrag av EU, tid att ta fram ett gediget underlag och ordentligt utveckla de underlag som krävs för rapporteringsstandarderna. Det nya datumet är 30 juni 2026.
Nedan kan ni läsa mer om de olika delarna i ESRS. Om du vill fördjupa dig ytterligare rekommenderar vi att du läser standarderna i sin helhet. De finns på EFRAGs (European Financial Reporting Advisory Group) hemsida, här.