
ESRS 2 - Allmänna upplysningar
Syfte och omfattning:
I ESRS 2 specificeras de rapporteringskrav som gäller för alla företag oavsett sektor. ESRS 2 grundar sig på ESRS 1 och inkluderar både allmänna och specifika upplysningskrav som företag måste följa för att tillhandahålla omfattande och jämförbar hållbarhetsrapportering.
ESRS 2 handlar till stor del om att redogöra för hur företagets dubbla väsentlighetsanalys ser ut och har genomförts samt att redogöra för vilka områden som företaget har bedömt som väsentliga. Här ingår även ytterligare beskrivning av intressentdialogen.
Styrning:
Standarden innehåller detaljerade krav på hur företag ska rapportera om sin styrningsstruktur med avseende på hållbarhetsfrågor, inklusive rollen för ledningsorgan och tillsynsorgan, integration av hållbarhetsrelaterade prestationer i incitamentsprogram och hållbarhetsrelaterad due diligence.
Detta ger en tydlig bild av hur hållbarhetsarbetet och hållbarhetsfrågor integreras i företaget och möjliggör uppföljning av resultat och effektiviteten i hållbarhetsarbetet.
Strategi:
Här presenteras de krav som ställs på hur företag ska rapportera sin marknadsposition, strategi, affärsmodeller och värdekedja i relation till hållbarhetsmål samt hur intressenters åsikter och synpunkter ska beaktas.
Påverkan, risker och möjligheter:
Upplysningskrav kring hur företag identifierar, bedömer och hanterar väsentlighetsanalysen för hållbarhetsrelaterad påverkan, risker och möjligheter, samt hur dessa integreras i företagets strategi och beslutsfattande.
Mått och mål:
Detaljer om hur företag ska rapportera hållbarhetsrelaterade mått och mål, inklusive metoder för att spåra effektiviteten av policyer och åtgärder genom mål.
ESRS 2 innehåller även bilagor som ger ytterligare vägledning och definitioner av begrepp för att säkerställa enhetlighet och förståelse i företags hållbarhetsrapporter. Dessa inkluderar definierade termer, tillämpningskrav och en lista över datapunkter som krävs enligt EU-lagstiftning, oavsett väsentlighetsanalysens resultat.



