ESRS E5 - Resursanvändning och cirkulär ekonomi
ESRS E5 behandlar företags användning och förbrukning av material och resurser, både ändliga och förnybara och både den positiva och negativa påverkan på dessa som företagets verksamhet kan ha. Genom att identifiera hur företaget använder resurser kan förhoppningsvis denna förbrukning ställas om till en mer cirkulär ekonomi för att optimera användandet av våra gemensamma resurser. Med cirkulär ekonomi avses i standarden ett ekonomiskt system där värdet på produkter, material och andra resurser i ekonomin bibehålls så länge som möjligt, vilket effektiviserar användningen av dem i produktion och konsumtion och därigenom minskar miljöpåverkan från deras användning, minimerar avfall och utsläpp av farliga ämnen i alla skeden av deras livscykel. bland annat genom tillämpning av avfallshierarkin.
Risk- och möjlighetsstyrning:
Enligt standarden ska företag beskriva processerna för att identifiera sin väsentliga påverkan, risker och möjligheter relaterade till resursanvändning och cirkulär ekonomi. Detta inkluderar de metoder, antaganden och verktyg som används för att identifiera faktiska och potentiella risker i företagets egna verksamhet och värdekedja. Det krävs alltså en detaljerad redogörelse för hur väsentlighetsanalysen har gjorts och vilka risker, påverkan och möjligheter som har identifierats.
Policy och åtgärder:
Företag ska redogöra för sina policyer som hanterar dess väsentliga påverkan, risker och möjligheter relaterade till resursanvändning och cirkulär ekonomi. Dessa policyer bör adressera övergången från utvinning av jungfruliga icke-förnybara resurser och bidra till regenerativ produktion av förnybara resurser. För att lyckas med detta arbete så krävs en aktiv dialog med leverantörer och andra relevanta intressenter.
Mätvärden och mål:
Företag ska redogöra för sina mål relaterade till resursanvändning och cirkulär ekonomi, inklusive hur dessa mål stöder företagets policyer och hur de hanterar väsentlig påverkan och risker. Det här är förmodligen den del av arbetet med ESRS 5 som är det svåraste. Det kan vara svårt att få tag på data relaterat till resursanvändning och ursprung. Då hela värdekedjan ska
Resursinflöden och utflöden:
ESRS E5 innehåller även detaljerade krav för hur företag ska rapportera om sina resursinflöden och utflöden, inklusive information om produkter och material samt avfallshantering. I och med att företag tydligt kartlägger sina resursflöden och funderar över hur de kan förändras öppnas även för möjligheter att ställa om till effektivare utnyttjande av resurser vilket inte bara kan hjälpa företag att lättare nå sina andra målsättningar inom hållbarhet, som utsläpp av växthusgaser och minskad energiförbrukning, utan även kan bidra till att spara pengar och effektivisera processer.
Potentiella finansiella effekter:
Företag ska rapportera de potentiella finansiella effekterna av väsentliga risker och möjligheter som uppstår från företagets påverkan och beroenden på resursanvändning och cirkulär ekonomi. Här kan en mer cirkulär modell minska risker när det kommer till utsatthet för resursbrist och andra risker kopplade till resursanvändning.
ESRS E5 är en viktig standard eftersom det ger företag en möjlighet att se över sina leverantörskedjor och sin resursanvändning och därmed vara redo då ytterligare EU-lagstiftning inom cirkulär ekonomi träder i kraft. Då ett av de övergripande målen i EUs “gröna giv” är att vi inom EU 2050 lever i ett samhälle “där varje produkt och varje tjänst är hållbar i en cirkel som löper från start till slut och vidare igen”.