“If we pollute the air, water and soil that keep us alive and well, and destroy the biodiversity that allows natural systems to function, no amount of money will save us.”

– David Suzuki

ESRS E2 - Miljöförorening

ESRS E2 redogör för hur företag ska redovisa hur deras verksamhet påverkar förorening av luft, vatten och mark, både positivt och negativt. Som i alla ämnesspecifika standarder så är det den dubbla väsentlighetsanalysen som avgör om företaget behöver rapportera i enlighet med ESRS E2. Standarden är kategoriserad som en miljöstandard men effekterna av föroreningar kan även inkludera påverkan på människor och samhällen. 

Integration med andra standarder:

ESRS E2 är nära kopplad till andra miljörelaterade ämnen som klimatförändringar, vattenresurser och biologisk mångfald. Företagens påverkan på miljön som diskuteras i ESRS E2 kan även påverka samhället, vilket täcks i andra relevanta ESRS-standarder (ESRS S1 - S4). ESRS E2 omfattar inte utsläpp av växthusgaser, dessa ska redogöras för i enlighet med ESRS E1.

Risk- och möjlighetsstyrning:

Företaget ska redogöra för sina processer att identifiera och bedöma materialföroreningsrelaterad påverkan (impact), risk och möjligheter. Detta inkluderar metoderna, antagandena och verktygen som används för att granska platslokaliseringar och affärsaktiviteter. Här kommer återigen vikten av en väl genomförd dubbel väsentlighetsanalys in i bilden. Om processen och analysen är väl genomförd och dokumenterad underlättar det rapportering i enlighet med samtliga standarder som anses väsentliga. 

Policy och åtgärder för föroreningskontroll:

Företaget ska redogöra för sina policyer och de åtgärder som vidtagits för att hantera föroreningsrelaterade påverkan (impacts) och risker, inklusive hur dessa policyer och åtgärder adresserar föroreningar av luft, vatten och mark. Detta gäller för både företagets egna verksamhet och verksamhet genom hela värdekedjan. Att kartlägga och redogöra för föroreningar genom hela värdekedjan kan vara en stor utmaning och kräver god dialog med olika intressenter. Företaget ska även redogöra för hur de planerar att fasa ut användadet av ämnen som anses särskilt allvarliga att släppa ut (substances of very high concern).

Mätvärden och mål:

Företaget ska rapportera sina föroreningsrelaterade mål och hur dessa mål relaterar till och stödjer dess policyer för att adressera dess påverkan och risker relaterade till förorening så som det har identifierats i väsentlighetsanalysen. När det kommer till att redogöra för målen måste företaget specificera om målen är satta på grund av lagstiftning (alltså tvingande) eller om målen är frivilliga. 

Finansiella effekter:

Företaget ska rapportera de potentiella finansiella effekterna av de risker som bedöms som väsentliga och de möjligheter som uppstår från föroreningsrelaterad påverkan, inklusive en kvantifiering av dessa effekter i monetära termer eller, om detta inte är möjligt, kvalitativ information.

ESRS E2 syftar till att öka transparensen kring hur företag hanterar miljöpåverkan från föroreningar och ger vägledning för att förstå och hantera dessa frågor i linje med EU:s handlingsplan för en föroreningsfri miljö.

Previous
Previous

Klimatförändringar

Next
Next

Vattenresurser och marina resurser