ESRS S2

Standarden om arbetstagare i värdekedjan tillhandahåller detaljerade krav för hur företag ska rapportera om konsekvenserna av företagets verksamhet för arbetstagare i värdekedjan.

Syftet med ESRS S2 är att specificera upplysningskrav som gör det möjligt för användare av hållbarhetsrapporter att förstå ett företags väsentliga inverkan på anställda i dess värdekedja, såväl som relaterade väsentliga risker och möjligheter. Detta inkluderar alltså arbetstagare både uppströms och nedströms i företagets värdekedja. Här kan företag ställas inför stora utmaningar att identifiera alla berörda i långa leverantörskedjor och även följa upp hur deras varor eller tjänster används senare i värdekedjan.

Det kräver att företag redogör för sina policyer, processer och åtgärder för att identifiera, bedöma och hantera väsentliga effekter på värdekedjans arbetare relaterade till arbetsförhållanden, likabehandling och andra arbetsrelaterade rättigheter. Som vanligt i ESRS-standarderna så ställer det stora krav på en väl genomförd väsentlighetsanalys.

Företaget måste vara tydlig med hur de upptäcker de risker och möjligheter som deras verksamhet innebär för arbetstagarna i värdekedjan med fokus på arbetsvillkor, likabehandling och det som kallas andra arbetsrelaterade rättigheter, så som barnarbete och tvångsarbete bland annat.

Företag måste beskriva hur de interagerar med värdekedjans medarbetare för att förstå deras perspektiv, tillhandahålla kanaler för att ta upp problem och vidta åtgärder för att förebygga, mildra och åtgärda negativa effekter.

Företaget måste redogöra för sina mål relaterade till att minska negativa effekter, främja positiva effekter och hantera väsentliga risker och möjligheter för värdekedjans arbetare.

Upplysningarna omfattar alla arbetstagare i företagets värdekedja värdekedjan som är väsentligt påverkade av företagets verksamhet, produkter eller tjänster, förutom de som omfattas av ESRS S1, den egna arbetskraften.

Previous
Previous

Den egna arbetskraften

Next
Next

Berörda samhällen