
EUs gröna giv -
Att bli en klimatneutral region
EUs gröna giv
EU har ambitionen att bli världens första klimatneutrala region, en ambition som finns inskriven i EUs klimatlag. För att nå sina ambitiösa klimatmål och för att skapa ett mer hållbart samhälle så lanserades EUs “gröna giv”. Det är ett omfattande paket med lagstiftning och finansiering som tillsammans ska bidra till att ställa om EU till en hållbar region.
Europakommissionen har beslutat om att med den gröna given ställa om EU så att det inte finns några nettoutsläpp av växthusgaser 2050. Den gröna given ska också se till att resursförbrukningen frikopplas från tillväxten så att det kan ske ekonomisk tillväxt utan att jordens resurser utarmas. För att detta ska kunna uppnås har en rad beslut och initiativ lanserats av kommissionen.
Taxonomin.
Taxonomin är ett gemensamt klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter inom EU. Målet med taxonomin är att underlätta identifieringen och jämförelsen av sådana investeringar för att uppnå de mål som sattes i och med den gröna given.
Fit for 55.
Europakommissionen har beslutat om att anpassa EUs klimat-, energi-, transport- och skattepolitik för att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55% till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. För att nå det målet så lanserade de ett lagpaket som tillsammans kallas “Fit for 55” eller på svenska “55 %-paketet”.
Taxonomin.
Syfte.
Taxonomins syfte är att skapa ett gemensamt klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter inom EU. Målet med taxonomin är att underlätta identifieringen och jämförelsen av sådana investeringar för att uppnå de mål som sattes i och med den gröna given.
Gemensamma definitioner.
EU:s taxonomi är avsedd att styra investeringar mot hållbara projekt och verksamheter för att stödja dessa övergripande mål. Genom att etablera en gemensam definition av hållbarhet kan investerare, företag och beslutsfattare bättre bedöma och jämföra olika investeringsalternativ.
Bidra till målen.
Den gröna taxonomiförordningen, antagen i juni 2020, fastställer regler för att definiera vilka ekonomiska verksamheter som kan betraktas som miljömässigt hållbara enligt taxonomin. För att klassificeras som hållbara måste en verksamhet betydelsefullt bidra till minst ett av sex fastställda miljömål, undvika att orsaka betydande skada för andra mål och uppfylla vissa minimikrav inom social hållbarhet.
De sex målen är:
Begränsning av klimatförändringar
Anpassning till klimatförändring
Hållbar användning och skydd av vatten samt marina resurser
Omställning mot en cirkulär ekonomi
Förebyggande och begränsande av miljöförstöring
Skydd och återställande av biologisk mångfald
Dessutom måste verksamheten uppfylla detaljerade tekniska granskningskriterier som fastställs av EU-kommissionen i delegerade akter till förordningen.
Kopplingen till CSRD.
Relationen mellan CSRD och taxonomin innebär att företag som omfattas av genomförandet av direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD) även förväntas rapportera om miljömässig hållbarhet enligt taxonomiförordningen.
Taxonomiförordningen fungerar som ett enhetligt klassificeringssystem för att identifiera vilka ekonomiska verksamheter som kan betraktas som miljömässigt hållbara. Därför måste företag som ska avge en hållbarhetsrapport enligt CSRD även inkludera information om deras miljömässiga hållbarhetsprestationer i enlighet med kraven i artikel 8 i taxonomiförordningen.
Fit for 55.
Vad är det?
“Fit for 55”, eller på svenska “55 %-paketet”, är en samling lagar relaterade till klimatlagstiftning och utsläpp inom EU. Syftet är att lagstiftningen inom EU ska bidra till att EU lyckas uppnå sina mål om att minska EUs utsläpp med 55 % till 2030.
Omfattande lagar.
Inom “55 %-paketet” ryms en stor mängd lagstiftning som reglerar bland annat markanvändning, handel med utsläppsrätter, utsläppsregler för flygtrafik, beskattning av energianvändning och främjandet av energi från förnybara energikällor och mycket annat.
Kopplingen till CSRD.
“55 %-paketet” skapar ett regulatoriskt ramverk för stater och företag att förhålla sig till när det kommer till främst deras utsläpp av växthusgaser. I sin rapportering i enlighet med CSRD så måste företag presentera sina målsättningar och de åtgärder de tar till för att nå de mål för utsläpp som satts av EU. Företags hållbarhetsrapportering är centralt för att EU ska kunna mäta och följa sina framsteg inom utsläppsreduktion och om det krävs justera lagstiftning för att nå målen.
CSRD och “55 %-paketet” är allstå olika verktyg som tillsammans behövs och samverkar för att EU ska kunna nå sina ambitiösa hållbarhetsmål.